torsdag den 27. december 2012

Gris i spanske klæder 2:3

Så er det hovedretten i min 3-retters julemenu som er i gang. Lige en opfrisker på, hvad menuen bestod af.

Forret: Laks - Tigerrejer - Æble

Hovedret: Gris - Jordskokker - Abrikos

Dessert: Chokolade - Mandler - kirsebær

Hovedretten har jeg lavet lidt spansk inspireret, med ristede chorizopølse, soltørrede abrikoser,samt svinefilet rullet i julekvas bestående af kanel, appelsinskal og hakkede krydderurter.
Efter min tid på Nørre Vissing kro er jeg blevet lidt forelsket i det spanske. Derfor prøver jeg med lidt spansk inspiration over grisen.

Hovedret

Gris - Jordskokker - Abrikos
Braiseret svinekæber og svinefilet anrettet på puré af jordskokker og hvid chokolade, dertil ristede chorizo og soltørrede abrikos.

Glad gris - Jordskokker - Abrikos - Tranebær


Ingredienser: - 6 cov.-

6 stk. Svinekæber
800 G. Svinefilet med svær 
200 G. Jordskokker
Hvid chokolade
2 dl. Mælk

Timian, Rosmarin, 2 stk. Laurbærblade,
1 dl. Rødvin
2 spsk. Mørk balsamico

3 fed Hvidløg
1 stk. Løg (mellemstr.)
1 stk. Gulerod

100 g. Chorizopølse
10 stk. Tørrede abrikoser 
Ca. 20 stk. Tranebær
100 g. Sukker
1 dl. Eddike

Appelsin
Kanel
1 bdt. Rosmarin

Kørvel
Timian

Fremgangsmåde:

1) Svinekæberne ordnes, så de værste sener fjernes. Derefter brunes de ved høj varme i en gryde. Rosmarin, salt, peber, laurbærblade, løg og hvidløg kommes i gryden. Mørk balsamico, sherryeddike, rødvin og vand hældes over svinekæberne. Lad det braisere ca. 60 min. under låg. Hold øje med svinekæberne og se efter, at de hele tiden er næsten dækket af vand.

Når svinekæberne er møre tages de op af lagen, og saucen reduceres og smages til med ekstra hvidløg, salt og peber. Til sidst jævnes saucen og kæberne holdes varme i saucen indtil servering.

2) Svinefilet pudses/afpureres, så den er fri for sener. Sværen skæres fra og gemmes til senere. Fileten skæres igennem på langs. Brunes af på en pande ved høj varme og steges færdig i ovnen ved 160º indtil kernetemp. er på 72º.

3) Jordskokker skrælles og koges møre i mælk. Når jordskokkerne er møre sigtes mælken fra og de blendes sammen med hvid chokolade og lidt salt. Tilsæt evt. lidt af mælken for at blende det til en helt fin puré.

4) Eddike og sukker koges sammen og hældes over tranebærene. Lad tranebærrene stå på varmen i 2-3 minutter. Stilles derefter til side indtil servering. De må gerne være lidt søde, så kom evt. lidt ekstra sukker i, hvis nødvendigt.

5) Abrikos og chorizo skæres i små mundrette stykker og lægges i et lille ovnfast fad. De lunes 3-4 min. i ovn ved 160 grader.

6) Så er det nu vi skal bruge sværene fra grisen. De steges helt sprøde i ovnen ved 180 grader. Stilles i køleskab indtil de er helt kolde. Hakkes derefter helt fint. Blandes med stødt kanel, fint hakkede rosmarin og revet appelsinskal, samt lidt groft salt. Denne blanding skal drysses over kødet umiddelbart inden servering.

er vi vist endelig klar til anretning af denne spanskinspirerede julegris ;o)

Kig på billede, og se hvordan jeg har anrettet. Brug det som inspiration eller lav din egen anretning. Der er fri leg ;o)

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar