mandag den 31. december 2012

Intens chokolade med crispy topping 3:3

Så er det desserten i min 3-retters julemenu, som er i gang. Lige en opfrisker på, hvad menuen bestod af. Klik på linket for at se de andre retter.

Forret: Laks - Tigerrejer - Æble

Hovedret: Gris - Jordskokker - Abrikos

Dessert: Chokolade - Mandler - kirsebær

Denne lækre dessert er en rigtig festlig og smagfuld ret, og passer perfekt til en julehyggemiddag eller til årets sidste aften .. Nytårsaften.. inden der skal fyres raketter af.   

Dessert:

Chokolade - Mandler - Kirsebær
Intens chokolademoussekage i to lag. Toppet med karameliserede mandler, frysetørrede hindbær og blå kornblomst.

Chokolade - Mandler - Kirsebær


Ingredienser:
200 g Mørk chokolade min. 60%

200 g. Smør

200 g. Sukker

6 stk Past. æggeblommer

6 stk Past. æggehvider

100 g. Kirsebær
70 g. Sukker
150 g. Mandler
100 g. Sukker
15 g. Smør

Mynte eller citronmelisse
Frysetørrede hindbær


Fremgangsmåde:

1) Chokolade hakkes groft og smeltes over vandbad sammen med smørret. Lad det afkøle inden æggene vendes i.

2) Æggeblommerne piskes hvide med halvdelen af sukkeret. Vendes i chokolademassen.
3) Æggehvider piskes stive med den sidste halvdel af sukkeret. Vendes i chokolademassen.

4) Hæld halvdelen af dejen i den ønskede form (husk at smøre formen), bages ved 160º. Hvis du bruger springform skal den have omkring 30 min. I små portionsforme kan 10-15 gøre det.

Den resterende del af dejen kommes oven på den bagte bund når den er kølet af. Den skal ikke bages mere (derfor skal der bruges pasteuriserede æg).

Jeg lavede den i en form, så jeg kunne skære den ud i små stykker á ca. 2x6 cm. Kagen skal opbevares i fryseren indtil servering.

5) Kirsebær, ½ dl. vand og sukker koges sammen. Lad det simre nogle minutter. Sigt kirsebærrene fra så får du en helt klar frugtpuré. Lad evt. den klare kirsebærpuré reducere en smule, hvis den ikke er tyk nok. 

6) Sukker kommes på en pande. Når sukkeret er smeltet kommes der et par smørklatter i panden. Mandler kommes i sukkeret, varmen sættes på medium. Når mandlerne er smurt godt ind i sukkeret kommes en knivspids bagepulver over mandlerne. Lad det boble op en smule. Hæld det hele på en bradepande og bag det i ovnen ca. 10 minutter ved 160 grader.

Når mandlerne er kølet af kan du hakke dem i grove stykker. Det er bare lækkert med hjemmelavede karameliserede mandler.Når der skal anrettes tages kagen direkte fra fryseren og sættes på tallerknen. Kirsebærpuré dryppes på tallerknen. Kagen toppes op med hakkede karameliserede mandler, frysetørrede hindbær, tørrede blå kornblomst samt en kvist citronmelisse.

Sådan! Hæld vin i glasset og nyd denne lækre feinsmaker dessert.

Godt nytår.

8 kommentarer:

 1. Du skriver halvdelen af dejen? Hvad med den anden halvdel?:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det beklager jeg. Der havde sneget sig en fejl ind. Den er nu rettet. Den anden halvdel af dejen skal lægges oven på den bagte bund når den er kølet af. :o) Den skal derefter ikke bages mere.

   Slet
 2. Hvor ser den bare lækker ud!
  Jeg skal lave dessert til ca. 30 mennesker, hvor langt vil du mene at denne potion rækker?
  Hvor længe kan den stå i fryseren inden serveringen, og skal den skæres ud inden eller efter den fryses?
  Håber du kan hjælpe.
  Med venlig hilsen Maria.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria
   Tak for din besked. Til 30 personer skal du gange opskriften med 4.
   Kagen skal stå et par 6 timer i fryseren for at den er helt frossen, og nemmere at skære ud. Derefter kan du skære den ud i ønskede stykker. Husk at tørre kniven af hver gang du skærer et stykke.. så bliver det nogle flotte stykker, med "skarpe" kanter ;o) Du kan nemt lave kagen et par uger inden du skal bruge den.

   Beklager der er gået et par dage inden jeg fik svaret. Der har været travlt på Efterskolen.

   Slet
 3. Synes at have fulgt din opskrift til punkt og prikke, og fyldte en form halvt op med halvdelen af dejen. ( ca. 4 cm højt) Kagen hævede enormt i ovnen, men da jeg så tog den ud faldte den totalt sammen (er nærmest kun et par cm høj nu) og hænger nærmest ikke sammen. (hvertfald ikke så meget at jeg kan tage den ud af formen) Ved du hvad det kan skyldtes?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva
   Når du har bagt bunden skal den køle helt af. Derefter skal den anden halvdel af dejen hældes over bunden, og kagen skal så i fryseren indtil den er helt sat. Så kan du nemlig skære den ud i flotte stykker. Det er ikke meningen at bunden skal bruges for sig selv. Det kan du dog godt. Den skal bare køle helt af inde du tager den ud af formen.

   Slet
 4. Hej Lars.

  Tak for svar. Jeg synes faktisk kagen blev rigtig god sidste gang, om end jeg døjede ret meget med bunden i formen. :-) Vil lave kagen igen her til weekenden, og vil så prøve at vente med at skære i bunden til den har været i fryseren. :-)

  Tak for en rigtig god opskrift.:-)

  Mvh Eva

  SvarSlet
 5. Hej Eva,

  Super, håber du lykkes med det så kagen kan præsentere sig bedst mulig ;o)

  SvarSlet